5.9.2017

Löytynyt lemmikkieläin

Ota eläin kiinni tai ilmoita näköhavainnosta

Kun havaitset irrallaan liikkuvan lemmikkieläimen, pyri ottamaan se heti kiinni jottei se aiheuttaisi vaaraa itselleen, muille eläimille tai liikenteelle. Lähesty eläintä rauhallisesti ja yritä houkutella se luoksesi kutsumalla tasaisella äänellä tai makupalalla. Muista, että arka ja pelokas eläin saattaa käyttäytyä arvaamattomasti.

Jos eläin on silminnähden arka etkä saa sitä kiinni, älä pelota eläintä kauemmaksi vaan ilmoita havainnostasi Facebookissa ja Karkurit.fi-sivulla. Selaa myös katoamisilmoituksia ja ilmoita suoraan omistajalle, jos uskot nähneesi kadonneeksi ilmoitetun lemmikin.

Jos saat eläimen kiinni, tarkista, onko sillä kaulassaan pantaa, jossa olisi omistajan yhteystietoja. Mikäli yhteystiedot löytyvät, voit heti ottaa yhteyttä eläimen omistajaan. Jos pantaa ei ole, odota hetki paikallasi ja seuraa, liikkuuko lähistöllä henkilöä, joka näyttäisi etsivän lemmikkiään. Kysele myös ohikulkijoilta, ovatko he nähneet eläintä sillä alueella ennen ja tuntevatko he omistajaa. Mikäli omistajaa ei näy, pyri viemään lemmikki sisätiloihin karkaamisen estämiseksi.
 

Ilmoita löytyneestä eläimestä

Ilmoita löytyneestä eläimestä heti Käpälämäkeen soittamalla. Annamme lisäohjeita eläimen säilytyksestä ja mahdollisesta kuljettamisesta.

Voit myös viedä lähiseudulle ilmoituksia löytyneestä eläimestä sekä katsoa internetistä, oletko löytänyt kadonneeksi ilmoitetun lemmikin. Mm. Karkurit-sivustolle sekä erilaisille Facebook-sivuille (esim. Karkuteillä: Kanta-Häme) ilmoitetaan usein kadonneesta lemmikistä. Samoilla sivuilla voit myös ilmoittaa löytämästäsi eläimestä (liitä mukaan myös kuva, jos mahdollista). Kerro myös löytöpaikka sekä -aika ja kerro myös, mikäli eläin on jo toimitettu Käpälämäkeen, niin omistaja osaa ottaa meihin yhteyttä.
 

Löytyneen eläimen tunnistaminen

Jos eläin on sirutettu ja sirun tiedot rekisteröity, sen omistajan tietojen tulisi löytyä helposti sirunlukulaitteen avulla. Eläimellä voi olla myös tatuointi, josta voidaan päätellä sen tiedot. Jos mitään tietoja ei ole saatavilla, lisäämme Talteenotetut-sivulle sekä Facebook-sivullemme löytyneestä eläimestä ilmoituksen.
 

Mikäli haluat pitää löytyneen eläimen itselläsi

Löytöeläin ei ole löytäjän omaisuutta. Mikäli et itse tavoita omistajaa, sinun tulee ilmoittaa löytyneestä eläimestä alueen löytöeläinkotiin. Eläin voidaan sijoittaa Käpälämäkeen 15 vuorokauden ajaksi, ja mikäli omistaja ei ota yhteyttä, voit laillisesti tarjota eläimelle uuden kodin luotasi. Voit myös tarjota löytyneelle eläimelle heti sijaiskodin, mutta tässä tapauksessa omistaja voi vaatia lemmikkiään takaisin pitkänkin ajan kuluttua. Suosittelemme siis aina sijoitusta löytöeläinkodin kautta.