5.9.2017

Karannut lemmikkieläin

Ilmoita karanneesta eläimestä

Ilmoita Käpälämäkeen puhelimitse kadonneesta lemmikistä puhelimitse ja lähetä sen jälkeen katoamisilmoitus sähköpostilla osoitteeseen esy.jokioinen@gmail.com tai Käpälämäen Facebook-sivun kautta. Liitä mukaan ainakin kuva, katoamispaikka ja -aika, eläimen sukupuoli sekä yhteyshenkilön puhelinnumero tai sähköpostiosoite. Lisäämme kadonneen lemmikin tiedot kotisivuillemme ja jaamme tietoa Facebookissa. Ilmoitathan meille, kun eläin on löytynyt, niin voimme poistaa katoamisilmoituksen! Säilytämme katoamisilmoitusta kotisivuillamme kuusi kuukautta, ellei niiden katoamisilmoitusta ole päivitetty. Jos asut lähellä kunnan rajaa, ilmoita myös muille läheisille löytöeläinkodeille eläimen katoamisesta (linkkejä löytyy Yhteystiedot-sivulta).

Lisää kadonneesta eläimestä ilmoitus ainakin Karkurit.fi-sivustolle ja jaa tieto katoamisesta Facebookissa (jos et ole Facebookissa, pyydä ystävää tai sukulaista lisäämään ilmoitus). Tulosta katoamisilmoituksia ja vie niitä katoamispaikan sekä kotisi lähialueille. Voit myös lisätä lehteen ilmoituksen. Kadonneesta eläimestä kannattaa esittää mahdollisimman hyvä kuva ja kertoa sen tiedot. Jos tarjoat katoamisilmoituksessa palkkiota, korosta, että sen saa löytymiseen johtaneesta havaintoilmoituksesta. Vieras ihminen ei saa lähteä jahtaamaan kadonnutta eläintä.
 

Houkuttele eläintä

Jätä karkaamispaikalle sekä myöhemmin havaintopaikalle omistajalle tuoksuva, pesemätön vaate, vettä sekä ruokaa. Peitä ruoka ohuella kankaalla suojataksesi sitä hyönteisiltä. Jos kadoksissa oleva eläin on kissa, jätä katoamispaikkaan myös kissan pesemätön hiekkalaatikko. Grillaa katoamispaikan lähellä esimerkiksi kalaa, mutta älä jätä grilliä vahtimatta. Jos lemmikkisi pitää auton kyydissä matkustamisesta, jätä auto katoamispaikan läheisyyteen ja jätä ovi raolleen. Tee lenkki katoamispaikan läheisyydessä vetäen samalla vierelläsi sukkahousuja, jonka sukkiin on laitettu voimastuoksuista ruokaa (esimerkiksi öljyistä purkkitonnikalaa) ja tee näin hajujälki takaisin katoamispaikkaan.
 

Aloita etsintä

Etsinnän tulee edetä rauhallisesti. Vain tutut ihmiset saavat osallistua etsintään – ei siis metelöiviä etsintäporukoita, jotka pelottavat karkurin kauemmas! Ellei etsimiseen koulutettua koiraa ole saatavilla, käytä koiran kadotessa vain yhtä tuttua koiraa apunasi. Jos karkuria etsitään etsijäkoiran avulla, mukaan ei tarvita ketään muita kuin koiran ohjaaja ja kadonneen koiran omistaja. Eläin on karkuteillä ollessaan erilainen kuin normaalioloissa. Myös kissaa voi etsiä tutulla kaverikissalla tai -koiralla.

Kun eläin on jo karannut eikä ole enää näköpiirissä, sitä ei saa kutsua nimeltä. Käytä muita tuttuja ääniä: lelun rapinaa tai vingutusta tai sanaa, jonka eläin on oppinut tarkoittavan ruokaa.

Yleensä leikattu urospuolinen eläin pysyttelee karkaamispaikan lähistöllä, mutta poikkeuksia on. Vieras kissa, koira tai luonnoneläin saattaa karkottaa eläimen kauemmaksi. Jos eläin on jo kauan ollut kadoksissa, se saattaa liikkua jopa kilometrien päähän ruoan perässä. Kauan kadoksissa olleet eläimet myös liikkuvat mieluiten pimeällä.

Tutki ympäristö tarkasti ja laajalti. Etsi karkuria jätekatoksista, parkissa olevien autojen alta, vajoista (myös lukituista), puiden oksilta, talojen kivijaloista, parvekkeilta, kuisteilta, ladoista ja niin edelleen. Muista seurata internetissä löytyneitä ja talteenotettuja eläimiä sekä havaintoilmoituksia.
 

Älä mainosta havaintotietoja

Älä kerro saamiasi havaintotietoja netissä tai ilmoituksissa. Edes kaveripiirin ei tarvitse tietää, missä karkurisi on viimeksi nähty. Kerro myös ilmoituksissa, että toivot mahdolliset havainnot ilmoitettavaksi suoraan itsellesi, ei julkiseen keskusteluun. Uteliaat, kutsumattomat etsintäjoukot saattavat karkottaa eläimen kauemmas ja eläintenvihaajat saattavat napata lemmikkisi. Kun joku on havainnut lemmikkisi, lähde havaintopaikalle mahdollisimman pian.
 

Loukuttaminen

Loukkuja voi tiedustella kunnan terveysviranomaiselta, eläinsuojeluyhdistyksiltä (Forssan seudulla Jesy ry) ja metsästäjiltä. Jos loukku on käytetty, se olisi hyvä pestä miedolla pesuaineella ja huuhdella hyvin ennen käyttöä, ettei karkuri pelästy vierasta hajua. Loukkuun voi kissalle laittaa ruoan lisäksi myös kissanminttua. Laita loukkuun lappu, jossa on puhelinnumerosi sekä loukuttamisen syy. Jätä loukun päälle myös omistajalle tuoksuva, pesemätön vaate.

Aseta loukku turvalliseen eikä liian julkiseen paikkaan ja päivystä sitä kauempaa pari kertaa päivässä. Viritä loukku heti laukeavaksi ja tarkista, että se laukeaa kunnolla. Ripottele loukun eteen ruokavana, joka johtaa sisälle loukkuun. Aseta ruoka loukun perälle ja vaihda se päivittäin. Käytä tuoretta ruokaa tai märkäruokaa pussista, mieluiten mahdollisimman vahvatuoksuista. Kuivamuonan tuoksu ei kanna kovin pitkälle.
 

Löytymisen jälkeen

Kun kadoksissa ollut eläin löytyy useamman päivän jälkeen, vie se heti eläinlääkäriin. Ammatti-ihmisen kannattaa aina tarkastaa mahdolliset vauriot ja yleiskunto. Eläin tulee myös madottaa heti. Ilmoita eläimen löytymisestä niihin paikkoihin, joihin ilmoitit sen kadonneeksi. Poista kaikki ilmoitukset internetistä sekä kaikki katoamisilmoitukset, jotka olet kiinnittänyt ympäristöön.