5.9.2017

Jos löydät eläimen

Ota eläin kiinni

Kun havaitset irrallaan liikkuvan eläimen, pyri ottamaan se heti kiinni jottei se aiheuttaisi vaaraa itselleen, muille eläimille tai liikenteelle. Lähesty eläintä rauhallisesti ja yritä houkutella se luoksesi kutsumalla tasaisella äänellä tai makupalalla. Muista, että arka ja pelokas eläin saattaa käyttäytyä arvaamattomasti.

Jos et saa eläintä kiinni, ota yhteyttä Jokioisten eläinsuojeluyhdistykseen (päivystysnumero 0400 945 840), niin he voivat loukuttaa eläimen. Ilmoita näköhavainnostasi myös esimerkiksi Facebookissa.

Jos saat eläimen kiinni, tarkista, onko sillä kaulassaan pantaa, jossa olisi omistajan yhteystietoja. Mikäli yhteystiedot löytyvät, voit heti ottaa yhteyttä eläimen omistajaan. Jos pantaa ei ole, odota hetki paikallasi ja seuraa, liikkuuko lähistöllä henkilöä, joka näyttäisi etsivän lemmikkiään. Kysele myös ohikulkijoilta, ovatko he nähneet eläintä sillä alueella ennen ja tuntevatko he omistajaa. Mikäli omistajaa ei näy, pyri viemään lemmikki sisätiloihin karkaamisen estämiseksi.
 

Ilmoita löytyneestä eläimestä

Ilmoita löytyneestä eläimestä heti Käpälämäkeen soittamalla. Kysymme sinulta tarkempia tietoja eläimestä sekä löytöpaikasta sekä annamme lisäohjeita eläimen säilytyksestä ja mahdollisesta kuljettamisesta. Voit tuoda eläimen Käpälämäkeen itse, mutta jos se ei ole mahdollista, pyrimme noutamaan löydetyn eläimen kolmen tunnin sisällä.

Älä kerro julkisesti löytöeläimen jokaista tuntomerkkiä. Jos sinuun otetaan yhteyttä löytämäsi eläimen tiimoilta, pyydä eläimen omistajaa kuvailemaan lemmikkiään. On tullut ilmi tapauksia, joissa huijari väittää itseään omistajaksi.

Voit myös viedä lähiseudulle ilmoituksia löytyneestä eläimestä sekä katsoa internetistä, oletko löytänyt kadonneeksi ilmoitetun lemmikin. Mm. Karkurit-sivustolle sekä erilaisille Facebook-sivuille (esim. Karkuteillä: Kanta-Häme) ilmoitetaan usein kadonneesta lemmikistä. Samoilla sivuilla voit myös ilmoittaa löytämästäsi eläimestä (liitä mukaan myös kuva, jos mahdollista). Kerro myös löytöpaikka sekä -aika ja kerro myös, mikäli eläin on jo toimitettu Käpälämäkeen, niin omistaja osaa ottaa meihin yhteyttä.
 

Löytyneen eläimen tunnistaminen

Jos eläin on sirutettu, sen omistajan tietojen tulisi löytyä helposti sirunlukulaitteen avulla. Eläimellä voi olla myös tatuointi, josta voidaan päätellä sen tiedot. Jos mitään tietoja ei ole saatavilla, lisäämme Talteenotetut-sivulle sekä Facebook-sivullemme löytyneestä eläimestä kuvan, sukupuolen, arvioidun iän sekä löytöajan- ja paikan.
 

Mikäli haluat pitää löytyneen eläimen itselläsi

Löytöeläin ei ole löytäjän omaisuutta. Mikäli et itse tavoita omistajaa, sinun tulee ilmoittaa löytyneestä eläimestä alueen löytöeläinkotiin. Eläin voidaan sijoittaa Käpälämäkeen 15 vuorokauden ajaksi, ja mikäli omistaja ei ota yhteyttä, voit laillisesti tarjota eläimelle uuden kodin luotasi. Voit myös tarjota löytyneelle eläimelle heti sijaiskodin, mutta tässä tapauksessa omistaja voi vaatia lemmikkiään takaisin pitkänkin ajan kuluttua. Suosittelemme siis aina sijoitusta löytöeläinkodin kautta.