5.9.2017

Ennaltaehkäisevä toiminta

Älä pidä lemmikkiäsi vapaana taajamassa

Lainsäädännön mukaan lemmikki ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Lemmikin tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla. Omistajan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille (yleinen uimaranta, lasten leikkipaikaksi varattu alue, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle), jollei se ole erikseen sallittua. Vailla omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa kulkeva eläin on eläinten suojelua koskevissa säädöksissä määritelty heitteillä olevaksi.

Koiraa voi pitää taajamissa vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Koirien kiinnipitoaika on 1.3. – 19.8. Tänä aikana koira on pidettävä joka paikassa, myös taajaman ulkopuolella, kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä.

Ulkona lemmikkiä uhkaa moni vaara, kuten liikenne, villieläimet ja pahantahtoiset ihmiset. Lemmikille voi rakentaa katetun tarhan pihalle, jossa sillä on tilaa liikkua ja jossa se on suojassa vaaroilta. Kissoille turvallisin talutuskeino on käyttää valjaita, sillä kissa saa helposti pujotettua päänsä kaulapannan läpi. Panta on myös vaarallinen ja aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos eläin jää hihnastaan kiinni esimerkiksi puuhun.


Siruta lemmikkisi

Lemmikin tunnistemerkitseminen on tärkeää. Nykyaikainen menetelmä on mikrosiru, pieni kapseli, joka asennetaan eläimen niskaan tai korvan taakse. Kapseli sisältää tunnistenumerosarjan, joka voidaan lukea erityisellä sirunlukulaitteella. Sirun tietojen lukeminen on helppoa, virheetöntä ja täysin kivutonta eläimelle. Viranomaisilla, useimmilla löytöeläinkodeilla ja lähes kaikilla eläinlääkäreillä on käytettävissään mikrosirunlukija. Suomen Kennelliitto ylläpitää koirien tunnistusmerkintärekisteriä ja kissoille Suomen Kissaliitto ry ylläpitää kissojen vapaaehtoista mikrosirurekisteriä. Näihin on myös syytä ilmoittaa välittömästi, jos yhteystietosi muuttuvat.

Lemmikkien merkitsemistä suositellaan nuorena. Merkintä on toimenpiteenä yksinkertainen ja lähes kivuton, ja se voidaan suorittaa muiden toimenpiteiden ohella, esimerkiksi rokotuksen tai kastraation / steriloinnin yhteydessä. Mikrosirumerkinnästä on etua eläimen koko elämän ajan eikä se ole kallista. Aikaisemmin tunnistemerkintänä käytetty tatuointi saattaa haalistua ajan myötä. Eläimen tatuointi on myös yleensä kivuliaampi toimenpide kuin mikrosirumerkintä. Eläin on tunnistettavissa ja omistaja löydettävissä helpommin eläimen mikrosirun koodinumeron perusteella kuin tatuointia lukemalla. Usein vanhempien lemmikkien tatuoinnit ovatkin muuttuneet lähes lukukelvottomiksi.


Huolehdi lemmikkisi terveydestä: leikkauta, rokota ja madota

Lemmikki kannattaa aina kastroida / steriloida, sillä siitä on aina enemmän hyötyä kuin haittaa. Leikkauttaminen ei vaikuta eläimen kasvuun tai kehitykseen. Ainoa haitta leikkauksesta on eläimen energiantarpeen lasku, joka voi johtaa lihomiseen. Tämä on kuitenkin helposti korjattavissa pienentämällä ruoka-annoksia. Eläimen luonne ja perusolemus ei muutu leikkauksen takia lainkaan – korkeintaan se muuttuu mukavammaksi lemmikiksi, kun sen hormonitoiminta tasoittuu. Mahdollinen merkkailu todennäköisesti loppuu ja virtsan haju laimenee. Leikattu eläin elää yleensä huomattavasti vanhemmaksi kuin leikkaamaton. Leikatuilla nartuilla / naarailla on huomattavasti pienempi riski sairastua kohtutulehduksiin ja nisä- tai kohtusyöpään. Myös uroksilla kasvainriski pienenee merkittävästi. Leikkauttaminen on pieni operaatio, joka ei tuota tuskaa eläimelle.

Rokottaminen suojaa eläintä tarttuvilta virussairauksilta ja aktivoi sen immuunijärjestelmää tuottamaan elimistöön vasta-aineita, jotka suojaavat myöhemmin taudeilta. Rokotteilla on jonkin verran sivuvaikutuksia, mutta haitat ovat vähäisiä ja harvinaisia suhteessa hyötyihin. Pidä aina huoli lemmikkisi rokotusten voimassaolosta.

Lemmikki tulisi aina madottaa ohjeistuksen mukaisesti. Matolääkkeitä on saatavilla apteekista.